BABECZKI HALLOWEENOWE DUSZKI

0
245
views

Ilość amerykańskich pomysłów na halloweenowe dekoracje rokrocznie zaskakuje. Kreatywność w tym temacie nie ma granic. Moja propozycja dla Was to babeczki cupcakes przyozdobione słodkimi duszkami. Wyglądają zachęcająco i do tego są naprawdę smaczne. A co najważniejsze, bardzo proste do przygotowania. „Muffin albo psikus!” – co wybierzecie dziś wieczorem?

Składniki

3 całe jajka
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżkę kakao
3 białka
3/4 szklanki cukru
szczyptę sody
szczyptę proszku do pieczenia
tabliczkę czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
BABECZKI:

3 białka ubij na pianę i dodaj 1/3 szklanki cukru. Gdy masa nabierze blasku dodaj 3 żółtka i ubijaj przez minutę. Dobrze ubite jajka powinny być sztywne. Mąkę i kakao wymieszaj delikatnie, ale dokładnie z jajkami. Uważaj, aby nie straciły puszystości. Staraj się nie napowietrzać ich podczas mieszania, użyj łopatki, a nie trzepaczek. Nakładaj prawie do pełna papilotek i piecz w 170 stopniach przez ok. 25 minut. Na wychłodzone babeczki nałóż warstwę rozpuszczonej czekolady.

PIANA NA DUSZKI:

Podgrzej delikatnie 3 białka z 3/4 szklanki cukru w kąpieli wodnej - mieszaj całość, aż prawie cały cukier się rozpuści, uważaj, aby białka się nie ścięły. Dodaj proszek i sodę. Miksuj masę tak długo, aż zesztywnieje i będzie miała wyraźny blask. Zanim wyłożysz pianę na babeczki wychłodź ją, będzie sztywniejsza. Nakładaj na zimne babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego i dużej, okrągłej tylki. Oczy duszków możesz zrobić z barwnika spożywczego, kakao lub drobinek czekolady.

Wskazówki dla Ciebie

Dzięki kąpieli wodnej delikatnie podgrzejesz składniki, przez co szybciej i dokładniej się ze sobą połączą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *