BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA

BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA

Straciatella to włoskie lody waniliowe lub śmietankowe, w których zatopione zostały drobne kawałeczki czekolady. Na jego wzór przygotowałam dla Was babeczki z kremem straciatella o  zniewalającym smaku i jedwabistej konsystencji. Masa z delikatnego serka mascarpone – także z Włoch rodem – świetnie sprawdza się jako dekoracja babeczek nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale i z powodu bardzo plastycznej konsystencji. Pięknie układa się na babeczkach i na długo zachowuje swój kształt.

Oceń:
[Głosów:1    Średnia:3/5]

Składniki

2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
tabliczkę mlecznej czekolady

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
CIASTO:

By ciasto na babeczki było puszyste, ubij na początku białka, a potem, pod koniec dodaj do nich najpierw cukier, a potem żółtka. Kiedy masa jajeczna nabierze blasku, wsyp do niej obie mąki i wymieszaj bardzo delikatnie drewnianą łyżką. Nakładaj dwie łyżki ciasta do papilotek i piecz przez 20 minut w 170 stopniach.

KREM:

Masło rozetrzyj na puszystą masę i dodaj do niego cukier. Po rozpuszczeniu się cukru dokładaj do masy po łyżce serka mascarpone aż do połączenia się całości. Ważne, aby masło i serek miały taką samą temperaturę. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do gotowego kremu - wymieszaj całość. Nakładaj przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki gwiazdki na wystudzone babeczki.

Wskazówki dla Ciebie

Czekolada rozpuszcza się w palcach podczas tarcia na tarce? Na chwilę przed tarciem włóż ją do zamrażalnika, aby dobrze się wychłodziła - łatwiej będzie ją zetrzeć na ładne kawałki.

Daj znać znajomym!

2 razy skomentowano

  1. funnybunny - 18 listopada 2013

    Nigdy nie wiem co to znaczy ‚gdy masa nabierze blasku’, czy mogłabyś napisać ile czasu miksujesz składniki na ciasto? I tez ile zajmuje Ci ubicie masła na puszysto, bo także nie wiem ile wystarczy czasu, aby też nie zbyt długo ucierać, żeby masło nie zważyło się.

  2. przepisnamuffiny - 4 grudnia 2013

    funnybunny, masa z jajek i cukru nabiera blasku, gdy cukier jest już zupełnie rozpuszczony. Jeżeli nie wiesz, kiedy przychodzi ten moment, możesz sprawdzać co jakiś czas palcem, czy wyczuwa się w jajkach kryształki cukru.

    A jeśli chodzi o masło, to jeżeli zaczęłaś ubijać je, gdy wcześniej zdążyło się rozgrzać do temperatury pokojowej, ubicie zajmie Ci ok 5-7 minut :)

Podziel się opinią:


pięć + = 8