BABECZKI Z TRUSKAWKĄ

1
1258
views

Lekki jak chmurka deser z truskawkami – smak lata.

Szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Znikają z talerza w kilka chwil po wystygnięciu. Delikatne babeczki biszkoptowe nadziewane truskawkami i posypane cukrem pudrem to pomysł na prosty deser do przygotowania w kilka chwil. Najlepsze ze szklanką zimnego mleka w upalne popołudnie.

Składniki

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
12 dużych, świeżych truskawek
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Białka ubij na pianę i dodaj cukier. Gdy masa nabierze blasku dodaj żółtka i ubijaj przez minutę. Dobrze ubite jajka powinny być sztywne. Mąkę wymieszaj delikatnie, ale dokładnie z jajkami. Uważaj, aby nie straciły puszystości. Staraj się nie napowietrzać ich podczas mieszania, użyj łopatki, a nie trzepaczek.

Do papilotek nakładaj po dwie pełne łyżki ciasta i włóż w środek obrane z szypułek truskawki. Układaj jedną truskawkę w jednej babeczce szerszą częścią owocu do dołu.

Piecz przez 20-25 minut w 170 stopniach, aż babeczki się zarumienią. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Wskazówki dla Ciebie

Babeczki możesz przygotować latem, gdy są dostępne świeże owoce oraz zimą, wykorzystując truskawki mrożone.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *