CAPPUCCINO CUPCAKES

6
923
views

Miłośnicy włoskiej kawy z pianką znajdą coś dla siebie w tej wersji babeczek cupcakes.

Pierzynka ze spienionego mleka na wierzchu kawy cappuccino powinna być miękka, puszysta i pozbawiona większych pęcherzyków powietrza. Jej cupcakesową wersję finezyjnie zdobi na szczycie korona ze słodkiej, gładkiej śmietanki o smaku cappuccino orzechowego. Jeśli wolicie inny smak – na przykład śmietankowy, czekoladowy czy amaretto – droga wolna! Podczas przygotowywania cappuccino cupcakes można puścić wodze wyobraźni i przygotować krem o smaku swojego ulubionego napoju z pianką. Dekoracje z kakao w proszku mile widziane.

 

 

Składniki

2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cappuccino orzechowego w proszku

Przygotowanie

Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Ubij białka, później dodaj do nich najpierw cukier, a potem żółtka. Kiedy masa jajeczna nabierze blasku, wsyp mąkę i wymieszaj bardzo delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki. Nakładaj dwie łyżki ciasta do papilotek i piecz przez 20 minut w 170 stopniach.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj do niej na koniec cappuccino i jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość mikserem.

Dekoruj masą cappuccino wystudzone babeczki. Podawaj niezwłocznie po przygotowaniu.

Wskazówki dla Ciebie

Ubita śmietanka lubi niskie temperatury i nie przechowuje się dobrze. Aby babeczki były świeże i smaczne, przygotuj je na chwilę przed podaniem.

6 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *