CUPCAKES CAFE LATTE

0
311
views

Nic dodać. Nic ująć. Cupcakes cafe latte smakiem i wyglądem przypominają dwuwarstwową, mleczną kawę, którą znamy z kawiarni. Ich wykonanie jest nieco pracochłonne, ponieważ wymagają dwukrotnego nadziewania worka cukierniczego, ale końcowy efekt wart jest każdego wysiłku. Cupcakes z kofeiną doskonale sprawdzą się w zimowe, ponure popołudnia.

Składniki

3 jajka
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
300 ml śmietanki 30%
100 g masła
12 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie

Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Średni - wyzwanie dla każdego!
Babeczki:

Ubij białka, później dodaj do nich najpierw cukier (1/3 szklanki), a potem żółtka - miksuj. Kiedy masa jajeczna nabierze blasku i cukier zupełnie się rozpuści, wsyp mąkę i wymieszaj bardzo delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki. Nakładaj dwie łyżki ciasta do papilotek i piecz przez 25 minut w 170 stopniach.

Krem kawowy i śmietanka:

Gdy babeczki wystygną, możesz rozpocząć ich dekorowanie. Rozetrzyj masło na puszystą masę (ok. 5-7 minut ubijania mikserem) i dodaj do niego cukier puder. Całość miksuj jeszcze przez ok. 10 minut, aby cukier się rozpuścił. Na koniec wsyp do kremu kawę i wymieszaj całość, aby połączyła się z masą. Nakładaj dwa pełne krążki kremu na babeczkę.

Śmietankę ubij na sztywno i za pomocą worka cukierniczego wypełnij wierzch babeczki, aby utworzyć białą czapę nad kremem kawowym.

Wskazówki dla Ciebie

Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały równą temperaturę - najlepiej pokojową. Wyjątkiem jest śmietanka, która powinna być mocno schłodzona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *