CUPCAKES MALINOWE ZE ŚMIETANKĄ

0
243
views

Babeczki malinowe przygotowane dość przewrotnie – na pierwszy rzut oka bez śladu malin. Czuć je jednak w każdym kęsie. Aromatyczny sok z malin dodany do ciasta dopełnia dzieła. Jego połączenie z kakao i chłodną chmurką z bitej śmietany daje kompletny deser, który powinien trafić do kalendarza jako „letni przysmak must have”.

Składniki

100 g mąki
1 jajko
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml oleju
1 łyżka kakao
70 ml soku z malin
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
zagęszczacz do bitej śmietany

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Aby przygotować babeczki, wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, olej, sok i zamieszaj szybko do połączenia składników. Nakładaj do papilotek do 3/4 wysokości i piecz w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut, aż babeczki wyrosną.

Ubij śmietankę z cukrem oraz zagęszczaczem i nakładaj dość niedbale łyżką na wychłodzone babeczki. Można całość udekorować tartą czekoladą lub kropelkami soku.

Wskazówki dla Ciebie

Przygotowanie świeżego soku z malin jest bardzo proste. Przygotuj 250 g malin i 3 łyżki cukru. Przesyp owoce cukrem i zostaw na pół godziny. Po tym czasie uważnie przelej masę na drobne sitko i ucieraj łyżką owoce, aby wydobyć z nich jak najwięcej soku. Taki sok doskonale nadaje się także do picia po rozcieńczeniu zimną wodą lub jako dodatek do naleśników.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *