CUPCAKES Z ŚMIETANKOWO-ORZECHOWE

0
218
views

W tej wersji cupcakes pod beżową pierzynką z masy śmietanowej znajdziecie niespodziankę – keks słonego masła orzechowego, które świetnie współgra ze słodyczą babeczki. Wykonanie banalnie proste. Jeżeli będziecie delikatnie obchodzić się z piana jajeczną na ciasto i ubitą śmietaną – nie mogą się nie udać.

Składniki

3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
400 ml śmietanki 30%
6 łyżek masła orzechowego

Przygotowanie

Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Ubij białka, później dodaj do nich najpierw cukier, a potem żółtka. Kiedy masa jajeczna nabierze blasku (po ok. 3 minutach), wsyp mąkę i wymieszaj bardzo delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki. Nakładaj dwie pełne łyżki ciasta do papilotek i piecz przez 20 minut w 170 stopniach.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Na koniec ubijania dodaj do niej 4 łyżki miękkiego masła orzechowego i jeszcze przez kilka sekund ubijaj masę, aby składniki połączyły się.

Z upieczonych, wystudzonych babeczek zdejmij łyżeczką trochę ciasta u góry na środku, aby powstało zagłębienie. Włóż do niego niecałą łyżeczkę masła orzechowego. Całość przykryj masą śmietanową.

Wskazówki dla Ciebie

Babeczki są najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu. Nie przechowuj ich za długo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *