CUPCAKES Z KREMEM JAK RÓŻE

1
508
views

Z dzieciństwa pamiętam smak ciemnego biszkoptu przełożonego charakterystycznym, kwaskowym kremem. Powrót do przepisu babci na krem z kwaśną śmietaną był doskonałym pomysłem. Kakaowe ciasto biszkoptowe babeczki świetnie komponuje się ze smakiem kremu. Dodatkową zaletą masy jest jej zwarta konsystencja, dzięki której bardzo łatwo jest dekorować nią babeczki.

Wskazówki, jak wykonać różę na babeczce znajdziecie poniżej. Listek jest zrobiony z zielonego lukru plastycznego.

Składniki

2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
CIASTO:
Ubij białka, dodaj do nich cukier i żółtka. Kiedy masa jajeczna nabierze blasku, dodaj mąkę pszenną i kakao - wymieszaj całość bardzo delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki. Nakładaj dwie łyżki ciasta do papilotek i piecz przez 25 minut w 170 stopniach.

KREM:
Miękkie masło rozetrzyj na puszystą masę. Dodaj do niego szklankę cukru pudru i mieszaj aż do jego rozpuszczenia. Do tak przygotowanego masła dodawaj po łyżce kwaśnej śmietany nieustannie mieszając. Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową! Krem nakładaj na wychłodzone babeczki.

Wskazówki dla Ciebie

Aby wykonać dekorację z kremu w formie róży, zacznij nakładanie kremu od środka babeczki i kolistymi ruchami rozprowadzaj go po całej babeczce. Użyj końcówki w kształcie gwiazdki - 1M.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *