CUPCAKES Z KREMEM PIERNIKOWYM

0
2984
views

Czas świąteczny nierozerwalnie wiąże się ze smakiem piernika. Jego charakterystyczny, korzenny aromat doskonale pasuje do kremu, którym dekoruje się babeczki cupcakes. Wystarczy dodać trochę przyprawy do bazowej masy kremowej, a na świątecznych stołach zagości nowa forma tradycyjnego, poczciwego piernika.

Składniki

100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
szczypta soli
150 g masła
1 jajko
75 ml mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
1 łyżka przyprawy do piernika

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Średni - wyzwanie dla każdego!
CIASTO:
Połącz 50 g masła z 100 g cukru i dodaj mąkę, proszek oraz sól. Zmieszaj ze sobą jajka i mleko – po czym dodaj do ciasta. Napełnij papilotki ciastem do ¾ wysokości i piecz babeczki w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

KREM:
Przygotuj masę budyniową – zagotuj szklankę mleka, a w pozostałej jego ilości rozmieszaj mąkę z cukrem. Dodaj mleko z mąką do gotującego się płynu, jak przy robieniu budyniu. Pozostałe 100 g masła utrzyj na puszystą masę z 50 g cukru i dodawaj bez pospiechu po łyżce schłodzoną masę budyniową. Na koniec dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj, aby krem był puszysty. Babeczki dekoruj na zimno, by krem się nie rozpuścił.

Wskazówki dla Ciebie

Samodzielnie przygotowana masa budyniowa lepiej połączy się z masłem niż gotowy budyń z paczki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *