ELEGANCKIE MUFFINY PIASKOWE

5
3426
views

Niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu muffiny – nie mogą się nie udać. Są smaczne nawet kilka dni po przygotowaniu. Przepisem bazowym jest tradycyjna babka piaskowa – dwukolorowa. Po upieczeniu babeczki można udekorować lukrem i ozdobą z masy plastycznej, czekoladową polewą lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. W każdej wersji są tak samo pyszne.

eleganckie_muffiny_piaskowe_3

Składniki

3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
125 g masła (pół kostki)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 180 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Masło i jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem babeczek. Jak zmięknie, ucieraj je mikserem ok. 7-10 minut, aby zrobiło się puszyste. Dodaj do niego oba rodzaje cukru i mieszaj tak długo, aż się prawie zupełnie rozpuści. Do masy dodaj jajka (nie zimne!) i połącz całość w jednolitą masę. Na koniec dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Odłóż ok. 4-5 łyżek ciasta do osobnej miseczki i wymieszaj je z kakao, aby uzyskało ciemny kolor.

Nakładaj do papilotek dwie płaskie łyżki białego ciasta i na wierzch jedną łyżeczkę ciemnej masy. Piecz w 180 stopniach ok. pół godziny, aż babeczki się zarumienią.

Po wystudzeniu możesz je udekorować na dowolny sposób. Babeczki na zdjęciu są polukrowane (cukier puder i odrobina wrzątku) oraz przyozdobione maleńką różyczką ze słodkiej masy plastycznej.

Wskazówki dla Ciebie

Jeżeli chcesz, aby babeczki były bardziej łaciate, nakładaj do papilotki na zmianę po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. Łącznie wykorzystaj około 4-5 łyżeczek ciasta na jedną babeczkę.

5 KOMENTARZE

  1. Świetny przepis! Właśnie upiekłam według niego babeczki, są kruche i chrupiące z zewnątrz, a miękkie i lekko wilgotne w środku. Idealne 🙂

  2. Bardzo fajny przepis.juz kolejny raz z niego korzystam i babeczki wychodzą idealne.wiele osob pyta czy podziele sie przepisem dziekuje i pozdrawiam!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *