JABŁKO O SMAKU CYNAMONU

0
749
views

Jabłka i cynamon to połączenie klasyczne. Doskonale sprawdza się ono także i w przypadku muffin. Te niezwykle proste w przygotowaniu słodkości są lekkie i puszyste, a do tego bardzo aromatyczne.

Muffiny te ze względu na kawałki owoców, które zawierają, bardzo długo stygną. Nie polecam więc łasuchom zbyt szybkiego smakowania – można nieźle poparzyć język. Podziękują za cierpliwość smakiem po wystudzeniu, a do tego pozostaną wilgotne i jędrne nawet dzień po pieczeniu.

Składniki

2 jabłka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru 60 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 2 jajka

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Jak to w przypadku muffin bywa, należy osobno połączyć składniki mokre (jogurt, olej, jajka) i osobno suche (mąka, proszek, cynamon, cukier). Jabłka pokroić w kostkę - najlepiej nie za małą, aby owoce dało się wyczuć w wypieczonym muffinie. Suche składniki połączyć z mokrymi, szybko zamieszać (nie musi być zbyt dokładnie). Dodać pokrojone jabłka i przemieszać kilkakrotnie, żeby ciasto otoczyło owoce. Wyłożyć papilotki prawie do pełna. Piec w temperaturze 190 stopni aż się zarumienią (ok. 20-25 minut). Ze względu na owoce, muffiny te bardzo długo stygną. Przepis jest wariacją na temat muffin jabłkowych z cynamonem polecanych przez Nigellę Lawson w książce "Jak być domową boginią".

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *