MAŚLANE MINIMUFFINY Z POSYPKĄ KAWOWĄ

2
2481
views

Maślane minimuffiny z posypką kawową są maleńkie i przesmaczne. Z łatwością przygotować je można w kilka chwil, a prosta i krótka lista składników nie wymaga specjalnych przygotowań.

Minimuffiny maślane można udekorować na dowolny sposób. Ja proponuję posypkę z kawy rozpuszczalnej i cukru pudru. Jest bardzo aromatyczna i przełamuje słodki smak ciasta.

Jeżeli dodacie do ciasta prawdziwe masło, zachwyci Was przyjemny zapach, który będzie roznosił się po kuchni po wyjęciu słodkości z piekarnika.

Minimuffiny możecie upiec w specjalnych małych papilotkach. Doskonale sprawdzą się także silikonowe formy o mniejszych rozmiarach na ciasto.

minimuffiny_maslane_1

 

Chcesz na bieżąco dostawać informacje o nowych przepisach?
Zapisz się do newslettera!

 

Składniki

CIASTO: 1 kostka masła 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego POSYPKA: 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej)

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 24
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
[gallery columns="2" link="none" size="medium" ids="1274,1275,1276,1358"]   Aby przygotować posypkę, wymieszaj ze sobą kawę rozpuszczalną (nie granulowaną) i cukier puder. Obtaczaj w posypce już wystudzone babeczki.

Wskazówki dla Ciebie

Pamiętajcie, że minimuffiny pieką się szybciej niż klasyczne muffinki, dlatego trzeba wyjąć je z piekarnika trochę szybciej.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *