Wiśnie i czekolada są niezaprzeczalnie jednym z najciekawszych połączeń smakowych.
Słodycz i aromat czekolady doskonale współgra z kwaskowymi wiśniami. Do wypróbowania przepisu na mocno czekoladowe muffiny z wiśniami zapewne nie będzie trzeba Was długo namawiać.
Mocno czekoladowe muffiny z wiśniami upieczone w sztywnych, wysokich papilotkach świetnie sprawdzą się w koszyku piknikowym. Tekturowa papilotka ochroni je przed uszkodzeniem w trakcie transportu. Nie zapomnijcie ich więc zabrać na wiosenno-letnie wypady w plener.
Składniki
120g mąki pszennej
50g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
2 jajka + 1 żółtko
120 g cukru
50g masła
120g kwaśnej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 szklanki wiśni bez pestek
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 20 minut |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
[gallery columns="2" size="medium" link="none" ids="1131,1135,1136,1137,1138,1408,1409"]
Wskazówki dla Ciebie
Jeżeli nie masz świeżych wiśni, możesz bez problemu wykorzystać owoce mrożone. Nie musisz ich rozmrażać przed pieczeniem - wrzuć do ciasta prosto z zamrażarki.
Ależ mają cudownie głęboki kolor! Pyszne musiały być 🙂
Potwierdzam, były pyszne 🙂