MOCNO CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI

MOCNO CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI

Wiśnie i czekolada są niezaprzeczalnie jednym z najciekawszych połączeń smakowych. Słodycz i aromat czekolady doskonale współgra z kwaskowymi wiśniami. Do wypróbowania przepisu na mocno czekoladowe muffiny z wiśniami zapewne nie będzie trzeba Was długo namawiać.

Mocno czekoladowe muffiny z wiśniami upieczone w sztywnych, wysokich papilotkach świetnie sprawdzą się w koszyku piknikowym. Tekturowa papilotka ochroni je przed uszkodzeniem w trakcie transportu. Nie zapomnijcie ich więc zabrać na wiosenno-letnie wypady w plener.

 

muffiny mocno czekoladowe z wisniami 1

 

Spodobał Ci się ten przepis?
Polub nas na Facebooku!

Oceń:
[Głosów:7    Średnia:2.9/5]

Składniki

120g mąki pszennej
50g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
2 jajka + 1 żółtko
120 g cukru
50g masła
120g kwaśnej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 szklanki wiśni bez pestek

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!

Wskazówki dla Ciebie

Jeżeli nie masz świeżych wiśni, możesz bez problemu wykorzystać owoce mrożone. Nie musisz ich rozmrażać przed pieczeniem - wrzuć do ciasta prosto z zamrażarki.

Daj znać znajomym!

2 razy skomentowano

  1. gin - 8 maja 2015

    Ależ mają cudownie głęboki kolor! Pyszne musiały być :)

Podziel się opinią:


5 + dziewięć =