MUFFINY JAK MAKOWIEC

2
293
views

 Świąteczny makowiec doczekał się swojej muffinowej wersji. Ciężkie, wypełnione pęcherzykami powietrza ciasto ukoronowane makiem i kruszonką godnie kontynuuje jego tradycję. Kruszonka lekko chrupie, aromatyczne przyprawy dodane do maku dopełniają całości. Po wystudzeniu babeczki łatwo odchodzą od papilotek i zachowują swoją apetyczną formę.

Składniki

150 g sparzonego maku
200 g masła
ok. 1 szklanka cukru
1 jajko + 1 żółtko
2 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
łyżka miodu
bakalie (orzechy, migdały)
aromat migdałowy

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Średni - wyzwanie dla każdego!
MASA MAKOWA:
Sparzony mak połącz z roztopionym masłem (50 g) i jednym żółtkiem roztrzepanym z cukrem (4 łyżki). Po wymieszaniu składników dodaj miód, drobno posiekane bakalie (ok. 3 łyżki) i olejek migdałowy.

CIASTO:
Aby przygotować ciasto połącz ze sobą osobno składniki mokre - roztopione masło (100 g), jajko, mleko) - i suche - (2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia), po czym zmieszaj razem obie masy.

KRUSZONKA:
50 g masła połącz ugniatając z 1/4 szklanki mąki i 2 łyżkami cukru.

PIECZENIE:
Nakładaj do każdej papilotki dwie niepełne łyżki ciasta, na nie dwie łyżki masy makowej i posyp na wierzchu kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni – około pół godziny.

Wskazówki dla Ciebie

Możesz wykorzystać gotową masę makową, którą bez problemu kupisz w sklepie.

2 KOMENTARZE

  1. Przepis nie podaje czy te 200 g masła w liście skladnikow uwzględnia w sobie 50g masła na masę makową i dodatkowo 50g masła na kruszonkę.

  2. Leoniu, 200g masła to cała ilość masła potrzebna do muffin – 100 g na ciasto, 50 g na mak i 50 g na kruszonkę. W przepisie jest dokładnie zaznaczone 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *