MUFFINY JAK SZARLOTKA

0
760
views

Wypieki uwielbiają jabłka. Doskonale urozmaicają one smak słodkości, nadając im lekko kwaskowa nutę. Szarlotkowe muffiny przygotujesz niezwykle szybko – świetnie sprawdza się jako coś do kawy na popołudnie lub jako przekąska dla najmłodszych. Smakiem i zapachem przypominają szarotki i jabłeczniki pieczone w dzieciństwie przez babcie. Maślana kruszonka na wierzchu dodaje całości wyjątkowego aromatu.

Składniki

2 jabłka
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
60 ml jogurtu naturalnego
125 ml oleju
2 jajka
50 g masła (na kruszonkę)
1/4 szklanki mąki (na kruszonkę)
2 łyżki cukru (na kruszonkę)

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Średni - wyzwanie dla każdego!
Połącz ze sobą osobno składniki mokre i osobno suche, po czym zmieszaj je ze sobą. Pokrój jabłko w niedużą kostkę i dodaj je do ciasta. Wmieszaj delikatnie tak, aby ciasto oblepiło owoce.

Przygotuj kruszonkę – masło połącz z mąka i cukrem aż będzie zlepiało się w grudki. Posyp nimi po wierzchu babeczki, jak będą już w papilotkach.

Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach.

Wskazówki dla Ciebie

Kruszonkę łatwiej przygotujesz z zimnego masła. Ciepłe może się kleić do palców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *