MUFFINY JAK SZARLOTKA

0
2132
views

Wypieki uwielbiają jabłka. Doskonale urozmaicają one smak słodkości, nadając im lekko kwaskowa nutę. Szarlotkowe muffiny przygotujesz niezwykle szybko – świetnie sprawdza się jako coś do kawy na popołudnie lub jako przekąska dla najmłodszych. Smakiem i zapachem przypominają szarotki i jabłeczniki pieczone w dzieciństwie przez babcie. Maślana kruszonka na wierzchu dodaje całości wyjątkowego aromatu.

Składniki

2 jabłka 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 60 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 2 jajka 50 g masła (na kruszonkę) 1/4 szklanki mąki (na kruszonkę) 2 łyżki cukru (na kruszonkę)

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Średni - wyzwanie dla każdego!
Połącz ze sobą osobno składniki mokre i osobno suche, po czym zmieszaj je ze sobą. Pokrój jabłko w niedużą kostkę i dodaj je do ciasta. Wmieszaj delikatnie tak, aby ciasto oblepiło owoce. Przygotuj kruszonkę – masło połącz z mąka i cukrem aż będzie zlepiało się w grudki. Posyp nimi po wierzchu babeczki, jak będą już w papilotkach. Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach.

Wskazówki dla Ciebie

Kruszonkę łatwiej przygotujesz z zimnego masła. Ciepłe może się kleić do palców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *