MUFFINY KAKAOWE Z POMARAŃCZAMI

3
974
views

Te niezwykle proste w przygotowaniu muffiny kakaowe będą gotowe w niespełna pół godziny. Wystarczy tylko połączyć składniki ciasta z pokrojoną w kostkę pomarańczą, wypełnić papilotki, upiec i gotowe. Aromat kakao i cytrusów szybko rozchodzi się po kuchni. Oba smaki świetnie współgrają ze sobą, dając ciekawą, słodką przekąskę.

Składniki

2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła
1 jajko
2 łyżeczki kakao
1 dojrzała pomarańcza

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Mąkę, cukier, kakao i proszek połączyć ze sobą i dodać do wychłodzonego, roztopionego masła, mleka i jajka. Szybko i niezbyt dokładnie wymieszać składniki ze sobą. Na koniec obrać pomarańczę i dodać do ciasta pokrojoną w niedużą kostkę pomarańczę (bez specjalnego bawienia się w usuwanie białych skórek). Przemieszać całość, aby ciasto oblepiło kawałki owocu.

Nakładać papilotki prawie do pełna i piec w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut. Lukrowanie na wierzchu nie jest konieczne, muffiny są i bez niego niezwykle smaczne.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *