MUFFINY KEKSOWE Z ORZECHÓWKĄ

0
623
views

Muffiny keksowe podane w ceramicznych kokilkach cieszą podniebienie i oko.

Trafią w gusta miłośników bakalii – orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i innych smakołyków. Dodany w wersji dla dorosłych likier orzechowy lub zamiennie spirytus podkreśli ich wyjątkowy charakter. Muffiny keksowe w mojej wersji są sycące. Można podawać je w kokilkach, ale prezentują się ładnie również wyłożone na talerzyk.

muffiny_keksowe_2

Składniki

BABECZKI:
125g masła
125g mąki
2 jajka
70g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki likieru orzechowego (lub spirytusu)
2 łyżki soku z cytryny
po 2 garście: rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej

LUKIER:
pół szklanki cukru pudru
ok. 3 łyżki wrzątku

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!

 

By przygotować lukier, utrzyj cukier puder z wrzątkiem. Dolewaj wody po trochu, aż lukier nabierze płynnej konsystencji, ale nie będzie rzadki.

Wskazówki dla Ciebie

Aby bakalie dodane do ciasta nie opadły na dno, oprósz je odrobiną mąki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *