Muffiny keksowe podane w ceramicznych kokilkach cieszą podniebienie i oko.
Trafią w gusta miłośników bakalii – orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i innych smakołyków. Dodany w wersji dla dorosłych likier orzechowy lub zamiennie spirytus podkreśli ich wyjątkowy charakter. Muffiny keksowe w mojej wersji są sycące. Można podawać je w kokilkach, ale prezentują się ładnie również wyłożone na talerzyk.
Składniki
BABECZKI:
125g masła
125g mąki
2 jajka
70g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki likieru orzechowego (lub spirytusu)
2 łyżki soku z cytryny
po 2 garście: rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
LUKIER:
pół szklanki cukru pudru
ok. 3 łyżki wrzątku
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 20 minut |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
[gallery size="medium" link="none" columns="2" ids="1327,1328,1329,1330,1331"]
By przygotować lukier, utrzyj cukier puder z wrzątkiem. Dolewaj wody po trochu, aż lukier nabierze płynnej konsystencji, ale nie będzie rzadki.
Wskazówki dla Ciebie
Aby bakalie dodane do ciasta nie opadły na dno, oprósz je odrobiną mąki.