MUFFINY ŁACIATE

7
3569
views

Przygotowanie łaciatych muffin zajmuje naprawdę kilka chwil. Waniliowy i czekoladowy smak doskonale się ze sobą komponuje, tworząc pyszne, słodkie połączenie – w sam raz na sycący deser. Muffiny łaciate nie tylko cieszą podniebienie, ale i bardzo ciekawie wyglądają. Po wychłodzeniu bez problemu odchodzą od papilotek papierowych, można je piec również w papilotkach sylikonowych.

 

Składniki

300 g maki 60 g cukru 60 ml mleka 125 ml oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku 2 łyżeczki kakao 1 cukier waniliowy 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Połącz ze sobą osobno suche i osobno mokre składniki – nie dodawaj jeszcze kakao, ani cukru waniliowego. Zmieszaj ze sobą całość i podziel ciasto na dwa osobne naczynia. Do pierwszej miseczki dodaj cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuścił. Do drugiej dodaj kakao i pokruszoną czekoladę – wymieszaj do połączenia składników. Nakładaj do papilotek po łyżeczce ciasta na zmianę – raz jasne a raz ciemne. Piecz przez 25 minut w 170 stopniach.

Wskazówki dla Ciebie

Przed kruszeniem czekolady włóż tabliczkę do zamrażalki na kilka minut. Wychłodzoną łatwiej rozdrobnisz na przykład drewnianą łyżka czy tłuczkiem.

7 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *