MUFFINY PIERNIKOWE

3
842
views

Piernik powinien być słodki jak miód, przepełniony bakaliami, a do tego aromatyczny i wilgotny. Podobnie powinna wyglądać i smakować także jego muffinowa wersja.

Ciasto piernikowe nie jest wymagające, jeśli chodzi o sposób jego przygotowania. Zupełnie inaczej jest w przypadku dodatków, które nadają mu charakterystyczny, korzenny smak. Przyprawiania tego typu ciasta nie można bowiem zakończyć na cukrze i mieszance przypraw do piernika. Niezbędne są dodatkowe składniki, takie jak migdały, orzechy czy nierzadko powidła lub dżem.

Poniżej zamieszczam sprawdzony przepis, który doskonale sprawdza się jako receptura na świąteczne muffiny.

 

Składniki

50 g masła
1 szklanka maki
1 jajko
0,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 180 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Masło powinno być miękkie i mieć temperaturę pokojową. Przy pomocy miksera należy utrzeć je z cukrem na puszystą, białą masę - po czym dodać jajko i nadal miksować. Po połączeniu składników dodać miód, przyprawę do piernika i kakao. Na koniec wsypać mąkę i sodę oraz wlać mleko (nie prosto z lodówki). Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą można dodać mocno rozdrobnione migdały i orzechy, których należy zostawić trochę do posypania muffin na wierzchu.

Do papilotek nakładać maksymalnie dwie łyżki ciasta. Na wierzchu posypać migdałami i orzechami - po czym lekko wdusić je w ciasto.

Piec przez niespełna 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostawić do wystudzenia w formie.

Wskazówki dla Ciebie

Piernik lubi być słodki, dlatego nie warto szczędzić mu miodu i migdałów, które nadadzą wyjątkowego aromatu i przyjemnej słodyczy.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *