MUFFINY SERNIKOWE

0
537
views

Wersja muffinowa klasycznego sernika jest odrobinę mniej puszysta od swojego pierwowzoru. Ciężkie ciasto muffinowe w połączeniu z twarożkiem i śmietanką uzyskuje jednak łagodną, ciekawą konsystencję. Muffiny ozdobić możecie migdałami, ale wariacji na temat ich dekoracji może być wiele – od czekolady zaczynając, na bezie kończąc.

Składniki

40 dag twarogu mielonego
50 g masła
5 łyżek mąki
0,5 szklanki cukru
5 jajek
100 ml śmietanki 30%
1 budyń śmietankowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Średni - wyzwanie dla każdego!
Masło utrzyj z cukrem, dodawając bez pośpiechu po jednym żółtku i po jednej łyżce sera (ważne, aby miał temperaturę pokojową). Masę połącz z mąką, budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.

Śmietankę ubij i dodaj do ciasta. Na koniec ubij wszystkie białka i delikatnie zmieszać pianę z ciastem. Nakładaj do ¾ wysokości papilotek, na wierzchu posyp płatkami migdałowymi. Piecz w 180 stopniach przez niespełna pół godziny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *