MUFFINY Z CZEKOLADĄ I BANANAMI

5
796
views

Zaskakujące jest, jak niewiele potrzeba, aby odmienić zwykłe muffiny z dodatkiem kakao. Jeśli macie w domu banany i tabliczkę czekolady, zdecydowanie powinniście spróbować. Wilgotne od bananów z kosteczkami miękkiej czekolady zachwycają jako „coś słodkiego” do kawy, czy jako mały poobiedni deser.

Składniki

300 g mąki
50 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka
125 ml oleju
2 jajka
3 łyżeczki kakao
3 dojrzałe banany
tabliczka czekolady mlecznej

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Aby przygotować ciasto, połącz suche składniki, po czym dodawaj do nich po kolei wszystkie składniki mokre. Do gotowej masy wrzuć posiekane w średniej wielkości kostkę banany oraz rozłupaną na małe kawałeczki czekoladę. Wymieszaj wszystko tak, aby ciasto oblepiło dodatki.

Wyłóż papilotki do 3/4 wysokości i piecz w 170 stopniach przez mniej więcej 25 minut.

Wskazówki dla Ciebie

Aby łatwiej rozłupać czekoladę na małe kawałki, włóż ją na kilka minut do zamrażalki.

5 KOMENTARZE

  1. Wspaniałe! Miękkie, rozpływające się w ustach! Nigdy takich nie jadłam. Najlepszy przepis 🙂 Można też zrobić wersję z kruszonką z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem cynamonu i płatków owsianych. Fajnie chrupie 🙂 Będą następne.

  2. mąż zjadł właśnie 1 muffinkę i mówi, że dobra:D dałam więcej jak tabliczkę gorzkiej czekolady i troszkę więcej cukru brązowego, jak jest w przepisie, a racji tego, że ciasto wyszło bardzo gęste, dodałam na oko mleka (koziego). Być może było za gęste, bo dałąm pół na pół orkiszowej pełnej i 500t pszennej? Wyrosły ładne, w silikonowych foremkach. pozdrawiam serdecznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *