SŁODKIE MUFFINY Z OWOCEM GRANATU

2
301
views

Truskawki i maliny – pierwsze czerwone owoce, które przychodzą na myśl. Najpiękniejsze czerwienie znajdziecie jednak pod twardą, niezbyt ładną skórką owocu granatu. Soczyste kuleczki, które z niego się wyłuskuje, zachwycają intensywnością barwy – i co ważne smakiem. Moja propozycja walentynkowa to muffiny z owocem granatu oprószone cukrem pudrem. Przez żołądek, mówią, do serca.

 

Składniki

300 g maki
80 g cukru
100 ml mleka
100 ml oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku
1 cukier waniliowy
duży owoc granatu
6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Połącz ze sobą wszystkie składniki i mieszaj przez chwilę, aż do połączenia się ich w lepką, gładką masę. Wyłuskaj kuleczki z owocu granatu i dodaj je do ciasta. Zamieszaj całość, aby ciasto wypełniły owoce.

Nakładaj po dwie łyżki do papilotek. Piecz je przez 30 minut w 170 stopniach (aż się zarumienią) i odstaw do wystygnięcia.

Nasyp cukru pudru do miski i obtaczaj w nim dobrze wychłodzone babeczki.

Wskazówki dla Ciebie

Aby wyjąć kuleczki z granatu, przetnij owoc na pół. Przy użyciu drewnianej łyżki stukaj w skórkę każdej z połówki, a zawartość wypadnie bez problemu.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *