W OBŁOCZKU BIAŁEGO SERA

1
381
views

Muffiny z białym serem są doskonałą słodką przekąską do kawy, ale i świetnie sprawdzą się jako „coś na ząb” zamiast drugiego śniadania. Ich smak jest w dużej mierze zależny od białego sera, którego się użyje, ponieważ do przygotowania masy serowej użyć można kwaśnych, ziarnistych twarogów, jak i lekkich, śmietankowych serków mielonych. Ważne, aby nie łączyć ciasta z masą serową, a układać obie masy w papilotce naprzemiennie, tworząc smaczne, słodko-kwaśne obłoczki na cieście muffinowym.

Muffiny serowe doskonale smakują na ciepło, jednakże niewystudzone trudno oddzielić od papilotki. Wychłodzone babeczki można posypać cukrem pudrem – dla smaku i dekoracji.

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka
2 jajka
250 g sera białego
1 żółtko
1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Aby przygotować ciasto muffinowe wystarczy połączyć suche i mokre składniki, po czym dynamicznie zmieszać je ze sobą. Po połączeniu drobno pokruszonego (np. widelcem) sera z żółtkiem i cukrem otrzymasz masę serową.

Ciasto i ser należy nakładać do papilotek zaczynając od ciasta. Potem po łyżeczce rozkładać obie masy aż do zapełnienia papilotki.

Muffiny z białym serem piec w 180 stopniach, aż wyrosną ponad papilotkę, a ich wierzchy zarumienią się (ok. 30 minut). Wychłodzone muffiny można posypać cukrem pudrem.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *