WIELKANOCNE CUPCAKES – JAJKA

0
772
views

Tak ozdobione babeczki z pewnością zaskoczą wszystkich miłośników wielkanocnych słodyczy. Nie dość, że wyglądają intrygująco, to jeszcze należy przyznać, że smakują wybornie. Połączenie lekkiej, słodkiej śmietanki, maślano-cytrynowego smaku kremu lemon curd oraz puszystej, delikatnej babeczki biszkoptowej gwarantuje, że na jednej babeczce się nie skończy.

Składniki

2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka lemon curd 400 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
BABECZKI: Aby ciasto na babeczki było puszyste ubij najpierw białka, a potem, pod koniec dodaj do nich najpierw cukier, a potem żółtka. Kiedy masa jajeczna nabierze blasku, dodaj obie mąki i wymieszaj bardzo delikatnie drewnianą łyżką. Nakładaj dwie łyżki do papilotek i piecz przez 20 minut w 170 stopniach. LEMON CURD: Składniki: 2 całe jajka 2 żółtka 160 g cukru skórka i sok z 2 cytryn 80 g masła Roztrzep jajka, żółtka i cukier, podgrzewając je na lekkim ogniu. Dodaj masło, skórkę i sok z cytryny i dynamicznie mieszaj całość aż nabierze gładkiej, budyniowej konsystencji. Uważaj, aby się nie przypaliło. Po wystudzeniu lemon curd ubij śmietankę. Nakładaj na wystudzone babeczki wianuszek śmietanki i do środka łyżeczkę kremu lemon curd.

Wskazówki dla Ciebie

Cytrynową masę lemon curd możesz przez pewien czas przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych wypieków czy naleśników.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *