WIŚNIOWA NIEDZIELA

0
272
views

Przygotowanie babeczek – spodów pod cupcakes – jest jedną z najprostszych czynności świata. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka składników, rozlać ciasto do papilotek i upiec. A to, co położymy na wierzch  babeczki zależy w pełni od naszej inwencji twórczej.

Bazowym przepisem do tworzenia kremów na cupcakes jest krem lukrowy, do którego przygotowania wystarczy masło i cukier puder. Do gotowej masy z cukru pudru i masła możemy dodać najróżniejsze składniki, bawiąc się jej smakiem.

Ja postawiłam dziś na konfiturę wiśniową. Dodana do kremu lukrowego, nadaje mu charakterystycznego smaku wiśni, który w połączeniu z słodyczą kremu bazowego doskonale orzeźwia.

 

Składniki

50 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru (może być mniej)
szczypta soli
25 g masła
1 jajko
30 ml mleka
5 łyżek konfitury wiśniowej
80 g masła
10 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!
Babeczki:

Połączyć ze sobą masło i cukier i przez chwilę ubijać, aż cukier się rozpuści. Do masy dodać mąkę, rozmieszać. Następnie po kolei dodawać pozostałe składniki - jajko, mleko, proszek, sól. Ciasto dokładnie wymieszać. Powinno mieć rzadką konsystencję.

Wypełnić papilotki gotowym ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190 stopni, przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Krem:

Masło ubić mikserem, aby stało się białe i puszyste. Stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru, ciągle mieszając. Po dodaniu cukru pudru wlać całą potrzebną konfiturę (może mieć całe wiśnie w sobie, lepiej, żeby nie miała pestek). Gotowy krem dokładnie wymieszać, ubijając jeszcze przez chwilę.

Nakładać na babeczki dopiero, jak te zupełnie wystygną. Inaczej masło rozpłynie się na styku z ciepłą babeczką. Dekoracje z kremu można wykonać rękawem cukierniczym z wybraną tylką lub można rozsmarować do gładko po powierzchni babeczki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *