Ilość amerykańskich pomysłów na halloweenowe dekoracje rokrocznie zaskakuje. Kreatywność w tym temacie nie ma granic. Moja propozycja dla Was to babeczki cupcakes przyozdobione słodkimi duszkami. Wyglądają zachęcająco i do tego są naprawdę smaczne. A co najważniejsze, bardzo proste do przygotowania. „Muffin albo psikus!” – co wybierzecie dziś wieczorem?
Składniki
3 całe jajka
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżkę kakao
3 białka
3/4 szklanki cukru
szczyptę sody
szczyptę proszku do pieczenia
tabliczkę czekolady gorzkiej
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżkę kakao
3 białka
3/4 szklanki cukru
szczyptę sody
szczyptę proszku do pieczenia
tabliczkę czekolady gorzkiej
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 50 minut |
Czas pieczenia: | 20 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
BABECZKI:
3 białka ubij na pianę i dodaj 1/3 szklanki cukru. Gdy masa nabierze blasku dodaj 3 żółtka i ubijaj przez minutę. Dobrze ubite jajka powinny być sztywne. Mąkę i kakao wymieszaj delikatnie, ale dokładnie z jajkami. Uważaj, aby nie straciły puszystości. Staraj się nie napowietrzać ich podczas mieszania, użyj łopatki, a nie trzepaczek. Nakładaj prawie do pełna papilotek i piecz w 170 stopniach przez ok. 25 minut. Na wychłodzone babeczki nałóż warstwę rozpuszczonej czekolady.
PIANA NA DUSZKI:
Podgrzej delikatnie 3 białka z 3/4 szklanki cukru w kąpieli wodnej - mieszaj całość, aż prawie cały cukier się rozpuści, uważaj, aby białka się nie ścięły. Dodaj proszek i sodę. Miksuj masę tak długo, aż zesztywnieje i będzie miała wyraźny blask. Zanim wyłożysz pianę na babeczki wychłodź ją, będzie sztywniejsza. Nakładaj na zimne babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego i dużej, okrągłej tylki. Oczy duszków możesz zrobić z barwnika spożywczego, kakao lub drobinek czekolady.
3 białka ubij na pianę i dodaj 1/3 szklanki cukru. Gdy masa nabierze blasku dodaj 3 żółtka i ubijaj przez minutę. Dobrze ubite jajka powinny być sztywne. Mąkę i kakao wymieszaj delikatnie, ale dokładnie z jajkami. Uważaj, aby nie straciły puszystości. Staraj się nie napowietrzać ich podczas mieszania, użyj łopatki, a nie trzepaczek. Nakładaj prawie do pełna papilotek i piecz w 170 stopniach przez ok. 25 minut. Na wychłodzone babeczki nałóż warstwę rozpuszczonej czekolady.
PIANA NA DUSZKI:
Podgrzej delikatnie 3 białka z 3/4 szklanki cukru w kąpieli wodnej - mieszaj całość, aż prawie cały cukier się rozpuści, uważaj, aby białka się nie ścięły. Dodaj proszek i sodę. Miksuj masę tak długo, aż zesztywnieje i będzie miała wyraźny blask. Zanim wyłożysz pianę na babeczki wychłodź ją, będzie sztywniejsza. Nakładaj na zimne babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego i dużej, okrągłej tylki. Oczy duszków możesz zrobić z barwnika spożywczego, kakao lub drobinek czekolady.
Wskazówki dla Ciebie
Dzięki kąpieli wodnej delikatnie podgrzejesz składniki, przez co szybciej i dokładniej się ze sobą połączą.