Jeżeli szukacie słodkiej przekąski, którą można szybko przygotować na majowy wypad w plener, bez obaw możecie skorzystać z tego przepisu. Lekkie, puszyste babeczki i zniewalający kokosowy krem świetnie się komponują. Całość jest naprawdę smaczna i co najważniejsze, wiórki nasączone mlekiem są bardzo miękkie. W wersji dla dorosłych można pokusić się o dodanie do kremu odrobiny alkoholu.
Składniki
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,4 l mleka
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
3/4 łyżki mąki (do kremu)
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej (do kremu)
70 g masła
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,4 l mleka
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
3/4 łyżki mąki (do kremu)
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej (do kremu)
70 g masła
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 50 minut |
Czas pieczenia: | 20 minut |
Temperatura pieczenia: | |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Średni - wyzwanie dla każdego! |
CIASTO:
Do ubitych na pianę białek dodaj cukier i żółtka. Kiedy masa jajeczna nabierze blasku, dodaj mąkę i wymieszaj bardzo delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki. Nakładaj dwie łyżki ciasta do papilotek i piecz przez 20 minut w 170 stopniach.
KREM:
Od mleka odlej 1/3 szklanki, a pozostałą ilość zagotuj dodając pod koniec wiórki i 2 łyżki cukru. Pogotuj przez chwilę razem, po czym dodaj do masy mąkę rozpuszczoną w odlanym mleku. Połącz ze sobą, jak przy robieniu budyniu. Masę kokosową należy wystudzić. Masło utrzyj, aż będzie puszyste, po czym dodawaj do niego po łyżce kokosów, aż połączą się ze sobą.
OZDABIANIE:
Dekoruj wystudzone babeczki. Nakładaj krem kokosowy na wierzch babeczek łyżeczką. Dla ozdoby możesz posypać babeczki podsmażonymi na maśle wiórkami.
Do ubitych na pianę białek dodaj cukier i żółtka. Kiedy masa jajeczna nabierze blasku, dodaj mąkę i wymieszaj bardzo delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki. Nakładaj dwie łyżki ciasta do papilotek i piecz przez 20 minut w 170 stopniach.
KREM:
Od mleka odlej 1/3 szklanki, a pozostałą ilość zagotuj dodając pod koniec wiórki i 2 łyżki cukru. Pogotuj przez chwilę razem, po czym dodaj do masy mąkę rozpuszczoną w odlanym mleku. Połącz ze sobą, jak przy robieniu budyniu. Masę kokosową należy wystudzić. Masło utrzyj, aż będzie puszyste, po czym dodawaj do niego po łyżce kokosów, aż połączą się ze sobą.
OZDABIANIE:
Dekoruj wystudzone babeczki. Nakładaj krem kokosowy na wierzch babeczek łyżeczką. Dla ozdoby możesz posypać babeczki podsmażonymi na maśle wiórkami.
Wskazówki dla Ciebie
Masa kokosowa do kremu łatwo się przypala - trzeba ją dokładnie mieszać i gotować na niskim ogniu.
Którą mąke dodaje się do kremu?
Obie 🙂 każda po 3/4 łyżki – już doprecyzowane w przepisie 🙂 – dzięki za uwagę!