Lekki jak chmurka deser z truskawkami – smak lata.
Szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Znikają z talerza w kilka chwil po wystygnięciu. Delikatne babeczki biszkoptowe nadziewane truskawkami i posypane cukrem pudrem to pomysł na prosty deser do przygotowania w kilka chwil. Najlepsze ze szklanką zimnego mleka w upalne popołudnie.
Składniki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
12 dużych, świeżych truskawek
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
12 dużych, świeżych truskawek
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 30 minut |
Czas pieczenia: | 20 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
Białka ubij na pianę i dodaj cukier. Gdy masa nabierze blasku dodaj żółtka i ubijaj przez minutę. Dobrze ubite jajka powinny być sztywne. Mąkę wymieszaj delikatnie, ale dokładnie z jajkami. Uważaj, aby nie straciły puszystości. Staraj się nie napowietrzać ich podczas mieszania, użyj łopatki, a nie trzepaczek.
Do papilotek nakładaj po dwie pełne łyżki ciasta i włóż w środek obrane z szypułek truskawki. Układaj jedną truskawkę w jednej babeczce szerszą częścią owocu do dołu.
Piecz przez 20-25 minut w 170 stopniach, aż babeczki się zarumienią. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Do papilotek nakładaj po dwie pełne łyżki ciasta i włóż w środek obrane z szypułek truskawki. Układaj jedną truskawkę w jednej babeczce szerszą częścią owocu do dołu.
Piecz przez 20-25 minut w 170 stopniach, aż babeczki się zarumienią. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Wskazówki dla Ciebie
Babeczki możesz przygotować latem, gdy są dostępne świeże owoce oraz zimą, wykorzystując truskawki mrożone.
A z szypułkami można? będą wtedy troszkę zielone ? 🙂