Kajmak, wiadomo, jest jednym z najbardziej rozpoznawanych słodkich smaków Wielkanocy. Stąd pomysł na cupcakes kajmakowe.
Przybrane nim babeczki maślane są słodkie i pełne smaku, dlatego warto wkomponować je w menu każdej świątecznej uczty. Jajeczka do dekoracji można przygotować samemu z lukru plastycznego (fondantu). Cupcakes kajmakowe są smaczne i co najważniejsze, są piękną dekoracją wielkanocnego stołu.
Polub nas na Facebooku!
Składniki
BABECZKI:
1 kostka masła
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
DEKORACJE:
1 puszka kajmaku (500g)
3 kolory lukru plastycznego
1 kostka masła
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
DEKORACJE:
1 puszka kajmaku (500g)
3 kolory lukru plastycznego
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 1 godzina |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Średni - wyzwanie dla każdego! |
Wskazówki dla Ciebie
Jeżeli nie masz lukru plastycznego, możesz udekorować gniazdka na przykład gotowymi jajeczkami z czekolady.