Babeczki malinowe przygotowane dość przewrotnie – na pierwszy rzut oka bez śladu malin. Czuć je jednak w każdym kęsie. Aromatyczny sok z malin dodany do ciasta dopełnia dzieła. Jego połączenie z kakao i chłodną chmurką z bitej śmietany daje kompletny deser, który powinien trafić do kalendarza jako „letni przysmak must have”.
Składniki
100 g mąki
1 jajko
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml oleju
1 łyżka kakao
70 ml soku z malin
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
zagęszczacz do bitej śmietany
1 jajko
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml oleju
1 łyżka kakao
70 ml soku z malin
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
zagęszczacz do bitej śmietany
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 40 minut |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
Aby przygotować babeczki, wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, olej, sok i zamieszaj szybko do połączenia składników. Nakładaj do papilotek do 3/4 wysokości i piecz w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut, aż babeczki wyrosną.
Ubij śmietankę z cukrem oraz zagęszczaczem i nakładaj dość niedbale łyżką na wychłodzone babeczki. Można całość udekorować tartą czekoladą lub kropelkami soku.
Ubij śmietankę z cukrem oraz zagęszczaczem i nakładaj dość niedbale łyżką na wychłodzone babeczki. Można całość udekorować tartą czekoladą lub kropelkami soku.
Wskazówki dla Ciebie
Przygotowanie świeżego soku z malin jest bardzo proste. Przygotuj 250 g malin i 3 łyżki cukru. Przesyp owoce cukrem i zostaw na pół godziny. Po tym czasie uważnie przelej masę na drobne sitko i ucieraj łyżką owoce, aby wydobyć z nich jak najwięcej soku. Taki sok doskonale nadaje się także do picia po rozcieńczeniu zimną wodą lub jako dodatek do naleśników.