W tej wersji cupcakes pod beżową pierzynką z masy śmietanowej znajdziecie niespodziankę – keks słonego masła orzechowego, które świetnie współgra ze słodyczą babeczki. Wykonanie banalnie proste. Jeżeli będziecie delikatnie obchodzić się z piana jajeczną na ciasto i ubitą śmietaną – nie mogą się nie udać.
Składniki
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
400 ml śmietanki 30%
6 łyżek masła orzechowego
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
400 ml śmietanki 30%
6 łyżek masła orzechowego
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 50 minut |
Czas pieczenia: | 20 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
Ubij białka, później dodaj do nich najpierw cukier, a potem żółtka. Kiedy masa jajeczna nabierze blasku (po ok. 3 minutach), wsyp mąkę i wymieszaj bardzo delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki. Nakładaj dwie pełne łyżki ciasta do papilotek i piecz przez 20 minut w 170 stopniach.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Na koniec ubijania dodaj do niej 4 łyżki miękkiego masła orzechowego i jeszcze przez kilka sekund ubijaj masę, aby składniki połączyły się.
Z upieczonych, wystudzonych babeczek zdejmij łyżeczką trochę ciasta u góry na środku, aby powstało zagłębienie. Włóż do niego niecałą łyżeczkę masła orzechowego. Całość przykryj masą śmietanową.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Na koniec ubijania dodaj do niej 4 łyżki miękkiego masła orzechowego i jeszcze przez kilka sekund ubijaj masę, aby składniki połączyły się.
Z upieczonych, wystudzonych babeczek zdejmij łyżeczką trochę ciasta u góry na środku, aby powstało zagłębienie. Włóż do niego niecałą łyżeczkę masła orzechowego. Całość przykryj masą śmietanową.
Wskazówki dla Ciebie
Babeczki są najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu. Nie przechowuj ich za długo.