Maślane minimuffiny z posypką kawową są maleńkie i przesmaczne. Z łatwością przygotować je można w kilka chwil, a prosta i krótka lista składników nie wymaga specjalnych przygotowań.
Minimuffiny maślane można udekorować na dowolny sposób. Ja proponuję posypkę z kawy rozpuszczalnej i cukru pudru. Jest bardzo aromatyczna i przełamuje słodki smak ciasta.
Jeżeli dodacie do ciasta prawdziwe masło, zachwyci Was przyjemny zapach, który będzie roznosił się po kuchni po wyjęciu słodkości z piekarnika.
Minimuffiny możecie upiec w specjalnych małych papilotkach. Doskonale sprawdzą się także silikonowe formy o mniejszych rozmiarach na ciasto.
Chcesz na bieżąco dostawać informacje o nowych przepisach?
Zapisz się do newslettera!
Składniki
CIASTO:
1 kostka masła
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
POSYPKA:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej)
1 kostka masła
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
POSYPKA:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej)
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 20 minut |
Czas pieczenia: | 20 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 24 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
Aby przygotować posypkę, wymieszaj ze sobą kawę rozpuszczalną (nie granulowaną) i cukier puder. Obtaczaj w posypce już wystudzone babeczki.
Wskazówki dla Ciebie
Pamiętajcie, że minimuffiny pieką się szybciej niż klasyczne muffinki, dlatego trzeba wyjąć je z piekarnika trochę szybciej.
Przepis znakomity i faktycznie robią piorunujące wrażenie na wszystkich, które je jedza 🙂
Cieszę się, że smakowały! 🙂