Wypieki uwielbiają jabłka. Doskonale urozmaicają one smak słodkości, nadając im lekko kwaskowa nutę. Szarlotkowe muffiny przygotujesz niezwykle szybko – świetnie sprawdza się jako coś do kawy na popołudnie lub jako przekąska dla najmłodszych. Smakiem i zapachem przypominają szarotki i jabłeczniki pieczone w dzieciństwie przez babcie. Maślana kruszonka na wierzchu dodaje całości wyjątkowego aromatu.
Składniki
2 jabłka
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
60 ml jogurtu naturalnego
125 ml oleju
2 jajka
50 g masła (na kruszonkę)
1/4 szklanki mąki (na kruszonkę)
2 łyżki cukru (na kruszonkę)
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
60 ml jogurtu naturalnego
125 ml oleju
2 jajka
50 g masła (na kruszonkę)
1/4 szklanki mąki (na kruszonkę)
2 łyżki cukru (na kruszonkę)
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 40 minut |
Czas pieczenia: | 30 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Średni - wyzwanie dla każdego! |
Połącz ze sobą osobno składniki mokre i osobno suche, po czym zmieszaj je ze sobą. Pokrój jabłko w niedużą kostkę i dodaj je do ciasta. Wmieszaj delikatnie tak, aby ciasto oblepiło owoce.
Przygotuj kruszonkę – masło połącz z mąka i cukrem aż będzie zlepiało się w grudki. Posyp nimi po wierzchu babeczki, jak będą już w papilotkach.
Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach.
Przygotuj kruszonkę – masło połącz z mąka i cukrem aż będzie zlepiało się w grudki. Posyp nimi po wierzchu babeczki, jak będą już w papilotkach.
Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach.
Wskazówki dla Ciebie
Kruszonkę łatwiej przygotujesz z zimnego masła. Ciepłe może się kleić do palców.