Te niezwykle proste w przygotowaniu muffiny kakaowe będą gotowe w niespełna pół godziny. Wystarczy tylko połączyć składniki ciasta z pokrojoną w kostkę pomarańczą, wypełnić papilotki, upiec i gotowe. Aromat kakao i cytrusów szybko rozchodzi się po kuchni. Oba smaki świetnie współgrają ze sobą, dając ciekawą, słodką przekąskę.
Składniki
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła
1 jajko
2 łyżeczki kakao
1 dojrzała pomarańcza
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła
1 jajko
2 łyżeczki kakao
1 dojrzała pomarańcza
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 20 minut |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
Mąkę, cukier, kakao i proszek połączyć ze sobą i dodać do wychłodzonego, roztopionego masła, mleka i jajka. Szybko i niezbyt dokładnie wymieszać składniki ze sobą. Na koniec obrać pomarańczę i dodać do ciasta pokrojoną w niedużą kostkę pomarańczę (bez specjalnego bawienia się w usuwanie białych skórek). Przemieszać całość, aby ciasto oblepiło kawałki owocu.
Nakładać papilotki prawie do pełna i piec w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut. Lukrowanie na wierzchu nie jest konieczne, muffiny są i bez niego niezwykle smaczne.
Nakładać papilotki prawie do pełna i piec w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut. Lukrowanie na wierzchu nie jest konieczne, muffiny są i bez niego niezwykle smaczne.
Muffiny kakaowe a w przepisie ani słowa o kakao. Czary 😉
Niestety, chyba bardziej chochliki niż czary 🙂 Już wróciło kakao, dzięki za uwagę 🙂
Pycha 🙂 i robi się je ekspresowo.