MUFFINY KEKSOWE Z ORZECHÓWKĄ

0
2002
views

Muffiny keksowe podane w ceramicznych kokilkach cieszą podniebienie i oko.

Trafią w gusta miłośników bakalii – orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i innych smakołyków. Dodany w wersji dla dorosłych likier orzechowy lub zamiennie spirytus podkreśli ich wyjątkowy charakter. Muffiny keksowe w mojej wersji są sycące. Można podawać je w kokilkach, ale prezentują się ładnie również wyłożone na talerzyk.

muffiny_keksowe_2

Składniki

BABECZKI:
125g masła
125g mąki
2 jajka
70g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki likieru orzechowego (lub spirytusu)
2 łyżki soku z cytryny
po 2 garście: rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej

LUKIER:
pół szklanki cukru pudru
ok. 3 łyżki wrzątku

Przygotowanie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 170 °C
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: Łatwy - na pewno dasz radę!

 

By przygotować lukier, utrzyj cukier puder z wrzątkiem. Dolewaj wody po trochu, aż lukier nabierze płynnej konsystencji, ale nie będzie rzadki.

Wskazówki dla Ciebie

Aby bakalie dodane do ciasta nie opadły na dno, oprósz je odrobiną mąki.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/kwiatkow/domains/przepisnamuffiny.pl/public_html/wp-content/themes/IonMag/includes/wp_booster/td_block.php on line 1000

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblicz, aby udowodnić, że nie jesteś SPAM botem :) *