Przygotowanie łaciatych muffin zajmuje naprawdę kilka chwil. Waniliowy i czekoladowy smak doskonale się ze sobą komponuje, tworząc pyszne, słodkie połączenie – w sam raz na sycący deser. Muffiny łaciate nie tylko cieszą podniebienie, ale i bardzo ciekawie wyglądają. Po wychłodzeniu bez problemu odchodzą od papilotek papierowych, można je piec również w papilotkach sylikonowych.
Składniki
300 g maki
60 g cukru
60 ml mleka
125 ml oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki kakao
1 cukier waniliowy
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
60 g cukru
60 ml mleka
125 ml oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki kakao
1 cukier waniliowy
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 10 minut |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
Połącz ze sobą osobno suche i osobno mokre składniki – nie dodawaj jeszcze kakao, ani cukru waniliowego. Zmieszaj ze sobą całość i podziel ciasto na dwa osobne naczynia. Do pierwszej miseczki dodaj cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuścił. Do drugiej dodaj kakao i pokruszoną czekoladę – wymieszaj do połączenia składników.
Nakładaj do papilotek po łyżeczce ciasta na zmianę – raz jasne a raz ciemne. Piecz przez 25 minut w 170 stopniach.
Nakładaj do papilotek po łyżeczce ciasta na zmianę – raz jasne a raz ciemne. Piecz przez 25 minut w 170 stopniach.
Wskazówki dla Ciebie
Przed kruszeniem czekolady włóż tabliczkę do zamrażalki na kilka minut. Wychłodzoną łatwiej rozdrobnisz na przykład drewnianą łyżka czy tłuczkiem.
Szalone 😉
Zrobilłam i są pyszne-polecam!
Super! Dzięki! 🙂
Ciasto wyszło bardzo, bardzo, bardzo gęstę, ale babeczki smaczne 🙂
Cieszę sie, że smakowało, mmmmarika! 🙂
ciasto wyszło bardzo gęste jak na eklerki…czy takie miało być?
Tak, ciasto musi być dość gęste 🙂