Na słodko i z majonezem? To możliwe. Przygotowałam dla Was przepis na znaną wszystkim babkę majonezową w formie muffinowej. Muffiny majonezowe to lekka, smaczna przekąska, która urozmaici popołudniowy deser.
Muffiny majonezowe dobrze jest połączyć ze smaczną, delikatnie kwaśną nutą cytrynowego lukru. Nadaje on nowy, bardzo wyrazisty charakter muffinom.
Przepis i wskazówki znajdziecie poniżej.
Chcesz dostawać informacje o moich przepisach na bieżąco?
Zapisz się do newslettera – kliknij tutaj.
Składniki
BABECZKI:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
225 ml majonezu
LUKIER:
szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
225 ml majonezu
LUKIER:
szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 20 minut |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
Aby przygotować cytrynowy lukier utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny, aż uzyska lejącą, ale gęstą konsystencję. Możesz także udekorować babeczki skórką z cytryny.
Wskazówki dla Ciebie
Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu lepiej połączą się ze sobą.
Mmm, wyglądają pysznie 🙂