Wersja muffinowa klasycznego sernika jest odrobinę mniej puszysta od swojego pierwowzoru. Ciężkie ciasto muffinowe w połączeniu z twarożkiem i śmietanką uzyskuje jednak łagodną, ciekawą konsystencję. Muffiny ozdobić możecie migdałami, ale wariacji na temat ich dekoracji może być wiele – od czekolady zaczynając, na bezie kończąc.
Składniki
40 dag twarogu mielonego
50 g masła
5 łyżek mąki
0,5 szklanki cukru
5 jajek
100 ml śmietanki 30%
1 budyń śmietankowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki płatków migdałowych
50 g masła
5 łyżek mąki
0,5 szklanki cukru
5 jajek
100 ml śmietanki 30%
1 budyń śmietankowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 40 minut |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Średni - wyzwanie dla każdego! |
Masło utrzyj z cukrem, dodawając bez pośpiechu po jednym żółtku i po jednej łyżce sera (ważne, aby miał temperaturę pokojową). Masę połącz z mąką, budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.
Śmietankę ubij i dodaj do ciasta. Na koniec ubij wszystkie białka i delikatnie zmieszać pianę z ciastem. Nakładaj do ¾ wysokości papilotek, na wierzchu posyp płatkami migdałowymi. Piecz w 180 stopniach przez niespełna pół godziny.
Śmietankę ubij i dodaj do ciasta. Na koniec ubij wszystkie białka i delikatnie zmieszać pianę z ciastem. Nakładaj do ¾ wysokości papilotek, na wierzchu posyp płatkami migdałowymi. Piecz w 180 stopniach przez niespełna pół godziny.