Muffinki czekoladowe – puszyste, wilgotne i niezwykle smaczne. Kwintesencja tego, co w czekoladowych babeczkach najbardziej pożądane. Kto raz wypróbuje ten przepis, nie zastąpi go żadną inną recepturą.
Poniżej znajdziecie przepis – łatwy i szybki w przygotowaniu. Te muffinki czekoladowe sprawdzą się przy każdej okazji. Doskonale komponują się z kawą, czy słodkimi likierami.
Polub nas na Facebooku!
Składniki
120g mąki pszennej
50g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
2 jajka + 1 żółtko
120 g cukru
50g masła
120g kwaśnej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1 tabliczka czekolady mlecznej
50g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
2 jajka + 1 żółtko
120 g cukru
50g masła
120g kwaśnej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1 tabliczka czekolady mlecznej
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 20 minut |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
Wskazówki dla Ciebie
Zadbaj o to, aby wszystkie składniki, które łączysz ze sobą, miały temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki na 2-3 godziny przed pieczeniem.