Przygotowanie babeczek – spodów pod cupcakes – jest jedną z najprostszych czynności świata. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka składników, rozlać ciasto do papilotek i upiec. A to, co położymy na wierzch babeczki zależy w pełni od naszej inwencji twórczej.
Bazowym przepisem do tworzenia kremów na cupcakes jest krem lukrowy, do którego przygotowania wystarczy masło i cukier puder. Do gotowej masy z cukru pudru i masła możemy dodać najróżniejsze składniki, bawiąc się jej smakiem.
Ja postawiłam dziś na konfiturę wiśniową. Dodana do kremu lukrowego, nadaje mu charakterystycznego smaku wiśni, który w połączeniu z słodyczą kremu bazowego doskonale orzeźwia.
Składniki
50 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru (może być mniej)
szczypta soli
25 g masła
1 jajko
30 ml mleka
5 łyżek konfitury wiśniowej
80 g masła
10 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru (może być mniej)
szczypta soli
25 g masła
1 jajko
30 ml mleka
5 łyżek konfitury wiśniowej
80 g masła
10 łyżek cukru pudru
Przygotowanie
Czas przygotowania: | 30 minut |
Czas pieczenia: | 25 minut |
Temperatura pieczenia: | 170 °C |
Liczba porcji: | 12 |
Poziom trudności: | Łatwy - na pewno dasz radę! |
Babeczki:
Połączyć ze sobą masło i cukier i przez chwilę ubijać, aż cukier się rozpuści. Do masy dodać mąkę, rozmieszać. Następnie po kolei dodawać pozostałe składniki - jajko, mleko, proszek, sól. Ciasto dokładnie wymieszać. Powinno mieć rzadką konsystencję.
Wypełnić papilotki gotowym ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190 stopni, przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Krem:
Masło ubić mikserem, aby stało się białe i puszyste. Stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru, ciągle mieszając. Po dodaniu cukru pudru wlać całą potrzebną konfiturę (może mieć całe wiśnie w sobie, lepiej, żeby nie miała pestek). Gotowy krem dokładnie wymieszać, ubijając jeszcze przez chwilę.
Nakładać na babeczki dopiero, jak te zupełnie wystygną. Inaczej masło rozpłynie się na styku z ciepłą babeczką. Dekoracje z kremu można wykonać rękawem cukierniczym z wybraną tylką lub można rozsmarować do gładko po powierzchni babeczki.
Połączyć ze sobą masło i cukier i przez chwilę ubijać, aż cukier się rozpuści. Do masy dodać mąkę, rozmieszać. Następnie po kolei dodawać pozostałe składniki - jajko, mleko, proszek, sól. Ciasto dokładnie wymieszać. Powinno mieć rzadką konsystencję.
Wypełnić papilotki gotowym ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190 stopni, przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Krem:
Masło ubić mikserem, aby stało się białe i puszyste. Stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru, ciągle mieszając. Po dodaniu cukru pudru wlać całą potrzebną konfiturę (może mieć całe wiśnie w sobie, lepiej, żeby nie miała pestek). Gotowy krem dokładnie wymieszać, ubijając jeszcze przez chwilę.
Nakładać na babeczki dopiero, jak te zupełnie wystygną. Inaczej masło rozpłynie się na styku z ciepłą babeczką. Dekoracje z kremu można wykonać rękawem cukierniczym z wybraną tylką lub można rozsmarować do gładko po powierzchni babeczki.